Obstajajo tri stvari, ki jih je dobro vedeti o aktivnem (delu) življenju

 v nasveti

Ni ga lepšega, ko si vzamem dan zase in se udobno namestim na kavč, zavijem v odejo in si vzamem čas za ogled nekaj dobrih filmov ali preberem knjigo, ki mi že predolgo leži na nočni omarici. Kaj pa vi pravite na to? Vsi imamo takšne dneve. Takrat se zavestno izognemo vsem telesnim aktivnostim, pa čeprav nekdo drug misli, da je treba takšen dan izkoristiti za izlet v naravo. Vsak si mora vzeti čas zase in na svoj način.

Toda zakaj si eni vzamejo več takih dni kot drugi? Tretji imajo tak dan vsak dan, ko zaključijo z delom. Imamo lenarjenje v genih? Težko rečem. Sem pa prepričana, da  okolje in družina vplivajo, kako telesno dejavni smo, saj se navzamemo vzorcev po družini in družbeni liniji.

Imate pretežno sedeče delo, nenehne napore pri delu in težko svoje telo spravite v gibanje?

Z vami bom delila tri stvari, ki jih je dobro vedeti o aktivnem življenju, saj so pomembne za ohranjanje našega zdravja.

Ob besedi aktiven največkrat pomislimo, da moramo postati športnik, kupiti nova oblačila za šport in se včlaniti na neko športno dejavnost.  A se strinjate s tem?

To pa ni res. Dovolj je že, da se gibamo doma, v službi, na poti in v prostem času. Torej skozi cel dan.

Ste zaposleni, mama ali oče, samski ali poročeni, ste mladi ali starejši in imate pretežno sedeče delo, vsak od nas lahko vgradi svojo telesno dejavnost v svoj dan na svoj način. In biti telesno dejaven je lažje kot si mislimo, še posebej, če dejavnosti vključimo v svoj dnevni ritual ter tako izberemo, v kateri bomo uživali. Slednje pa nam bo zagotovilo tudi uspeh na dolgi rok.

Kolikokrat vas obda slaba vest, da sedite preveč in se gibate premalo?  Slaba vest ni dovolj. Je pa začetek.

Ali ste vedeli, da dolgotrajno sedenje poveča tveganje za nastanek različnih bolezni in zato negativno vpliva na naše zdravje? Danes se v razvitem svetu 80 % ljudi vsaj enkrat v življenju sooča z epizodo bolečine v hrbtu, ki pa ni nujno posledica dvigovanja bremena ali stresa, ampak dolgotrajnega sedenja. Sedenje predstavlja novodobno kajenje.

 

Aktivnosti kot so npr. hitra hoja, kolesarjenje po ravnem terenu, ples, počasno plavanje, lažje fizično delo igrajo pomembno vlogo pri našem uravnavanju metabolizma in trošenju energije. Pri teh aktivnostih si zastavljajmo nove in nove izzive. In verjemimo, da lahko uspemo.

Spanje pa v našem  telesu okrepi vsak organ in proces v možganih in se naslednji dan počutite sveži in spočiti.

Ustvarimo si dnevni ritual, v katerega vključimo odmore  in telesne aktivnosti skozi cel dan ter vzemite si dovolj časa za spanje.

Če želite izvedeti skrivnost o treh stvareh v aktivnem (delu) življenju, potem se udeležite našega e-izobraževanja Aktivno delo. Ugotovili boste, kako zavzeti ste za aktivno življenje in poiskali načine, kako zavzetost še izboljšati.

Vsako gibanje je dobro za naše telo, saj smo ustvarjeni za gibanje. Že samo, da se odločimo, da bomo vsak dan bolj aktivni, je čudovit korak v pravo smer – in obstajajo obvladljivi, realistični načini, ki ne zahtevajo veliko našega truda, samo odpreti se moramo zanje.  Ima pa vpliv tudi na celo družino. Še posebej na naše otroke, ki se zaradi sodobnih načinov komunikacije in preživljanja prostega časa ne gibajo dovolj. Bodimo jim zgled z besedami in dejanji.

Zdaj je čas, da naredimo korak naprej v našem aktivnem življenju in vsaka še tako majhna aktivnost ima pozitiven učinek na naše zdravje.

Srečno!

Maja Rihar

Maja Rihar
Sem Maja Rihar. Strokovnjakinja za dobro počutje v pisarni, podjetnica, organizatorka dogodkov, bloggerka, žena in mati dveh otrok. Bi se radi počutili dobro v vaši pisarni? Pri tem vam lahko pomagam. Vsak dan z uspešnimi podjetniki, podjetnicami in z naprednimi podjetji iščem inovativne rešitve kako v pisarni ustvariti dobro počutje.
Priporočeni nasveti

Napišite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.