Učinki slabe telesne drže na življenje

 v nasveti

Predstavljajte si, da srečate na cesti dva človeka. Enega s pokončno, drugega s sključeno telesno držo. Kaj boste pomislili, ko ju boste videli? Večina ob tem s pokončno držo pomislimo, da izžareva samozavest in moč, medtem ko ob drugem s sključeno držo pomislimo, da izžareva nizko samozavest in dvom. Telesna drža pa nam ne govori samo o naši samopodobi, ampak tudi o našem zdravju in dobremu počutju. Sporočila, ki jih posredujemo s telesno držo kažejo naše trenutno fizično in psihično stanje.

Oblikovanje naše telesne drže se začne že zelo zgodaj. Od faze dojenčka naprej se z gibanjem učimo premikati in krepiti mišice, ki nam bodo omogočile, da se postavimo na lastne noge, pokonci. Naša stabilnost je povezana z močjo naših mišic, zato gibanje igra pomembno vlogo pri našem razvoju in tudi kasneje.

Danes nas življenje sili k manj gibanja in več sedenja, zato je najbolj pogost vzrok za slabo telesno držo dolgotrajno sedenje. Ne vpliva samo na našo telesno držo, takrat tudi porabimo manj energije kot takrat, ko stojimo ali se premikamo.

Koliko ur dnevno pa vi sedite?

Ljudje v razvitem svetu v povprečju sedijo po 7,7 ur, nekateri pa tudi do 15 ur na dan. In to kljub temu, da danes vemo, da že 20 minut sedenja v katerem koli položaju upočasni naš metabolizem.

Ali ste vedeli, da danes obstaja izraz za bolezen sedenja »Sitting Disease«, ki je posledica sedentarnega načina življenja? Vemo, da je manj sedenja in več stanja boljše za naše zdravje, ampak kljub temu ne naredimo veliko za to. Zakaj? Ker vsi sedijo, potem lahko tudi jaz?

Edina vzroka za slabo telesno držo nista samo dolgotrajno sedenje in naša samopodoba, ampak tudi dolgotrajno delo, stres, telesna višina, teža in standardno pohištvo.

Kakšen učinek ima slaba telesna drža na naše življenje?

1. Bolečine v hrbtu.
Pri slabi telesni drži pride do sprememb na mišicah in skeletnih nesimetrij, ki vodijo do bolečine kot so bolečine v hrbtu, napetost v vratu in ramenskem delu, pritisk v zapestju. Dolgotrajna slaba telesna drža lahko privede do tega, da se spremeni oblika hrbtenice, ki lahko vodi do artroze sklepov, hernije itd.

2. Spremenjen vzorec dihanja in zmanjšan dotok kisika.
Ko je naša samopodoba nizka, se zapre naš ramenski in prsni del, sključimo se. Zato se nam lahko spremeni vzorec dihanja. Začnemo plitko dihati, kar pa zmanjša pretok zraka v in iz telesa ter posledično s tem zmanjšamo vnos kisika v naše telo.

Če želite vedeti več o dejavnikih, ki vplivajo na telesno držo si oglejte kratek spletni video Šest dejavnikov, ki vplivajo na telesno držo.

Telesna drža ni samo statusni simbol, ampak je steber našega zdravja, saj poskrbi za prekrvavitev telesa, krepitev in raztezanje mišic ter za zadosten vnos zraka v in iz telesa.

Z majhnimi koraki lahko naredimo veliko za zdrav način življenja! Telo je del nas in edini prostor, kjer moramo živeti.

Mark Twain je rekel: »Skrivnost do napredka je začetek.«

Zato začnimo danes. Postavimo se pokonci in stopimo v svojo moč ter telo podprimo z gibanjem in prilagoditvijo prostoru, kajti s tem se bomo izognili nezaželenim učinkom slabe telesne drže na naše življenje.

Maja Rihar

Maja Rihar
Sem Maja Rihar. Strokovnjakinja za dobro počutje v pisarni, podjetnica, organizatorka dogodkov, bloggerka, žena in mati dveh otrok. Bi se radi počutili dobro v vaši pisarni? Pri tem vam lahko pomagam. Vsak dan z uspešnimi podjetniki, podjetnicami in z naprednimi podjetji iščem inovativne rešitve kako v pisarni ustvariti dobro počutje.
Priporočeni nasveti

Napišite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.