7 pozitivnih vplivov uporabe sedeče-stoječe delovne postaje na zdravje

 v blog, nasveti

Sedeče-stoječe delovne postaje spreminjajo način dela na računalniku, saj pomagajo zmanjševati posledice sedečega življenjskega sloga. Predstavljamo 7 pozitivnih vplivov, kako boste z redno uporabo sedeče-stoječe delovne postaje v pisarni ali doma izboljšali svoje zdravje.

1. Zmanjšanje bolečin v spodnjem delu hrbta

Raziskovalci z Univerze v Stanfordu so v nedavno izvedeni raziskavi* ugotovili, da je bolečine v spodnjem delu hrbta mogoče zmanjšati z uporabo sedeče-stoječih delovnih postaj. V raziskavi so opazili, da je bila glavna razlika med uporabo klasičnih miz in sedeče-stoječih delovnih postaj menjavanje položaja oziroma periodično prehajanje iz sedečega v stoječi položaj. V primerjavi s testiranci, ki so delali za klasično mizo oziroma delovno postajo, je dan brez bolečine preživelo 78 % uporabnikov sedeče-stoječih delovnih postaj. Testiranci, ki so uporabljali sedeče-stoječe delovne postaje, so poročali o znatnem zmanjšanju bolečin v hrbtu in vratu ter o posledično večji sposobnosti osredotočanja. Razliko so opazili po približno 15 dneh od začetka uporabe sedeče-stoječe delovne postaje.

* Izvirni naslov: Impact of a Sit-Stand Workstation on Chronic Low Back Pain Results in a Randomized Trial; objavljeno v ameriški medicinski reviji Journal of Occupational and Environmental Medicine.

2. Večja delovna uspešnost in gibanje

Gibanje na delovnem mestu vpliva pozitivno na delovno uspešnost. Kratke vaje v 8-urnem delovniku povečajo nivo energije in zmogljivost ter izboljšajo sodelovanje s sodelavci. Svetovno priznani ameriški fiziolog Jack Groppel pravi, da gibanje in vadba, četudi izvedena v majhnem obsegu, pospešita krvni pretok in povečata količino kisika v možganih – posledično se počutimo bolje, kar poveča našo delovno uspešnost, zato lahko nadaljujemo z delom.

3. Zmanjšanje negativnih vplivov sedenja na zdravje

Rezultati raziskave, objavljene v ameriški medicinski reviji Annals of Internal Medicine, so pokazali, da prekomerno sedenje poveča tveganje za nastanek sladkorne bolezni, srčne bolezni in raka. Poleg tega prekomerno sedenje povezujejo tudi z nizko življenjsko dobo. Ti rezultati so zaskrbljujoči, saj ljudje v povprečju presedimo več kot polovico dneva, bodisi med gledanjem televizije ali delom na računalniku. Avtorji raziskave so tudi ugotovili, da so tisti, ki so redno telovadili, zmanjšali tveganje za nastanek bolezni, vendar pa z vadbo v fitnesu niso povsem odpravili negativnih posledic kroničnega sedenja.

Zakaj je sedenje slabo?

Dolge ure sedenja upočasnijo presnovo, kar vpliva na sposobnost telesa, da uravnava glukozo in krvni tlak ter da razgrajuje maščobe. Rešitev je v gibanju, kar vključuje tako vadbo kot tudi čim manj sedenja. Z rešitvami, ki nam omogočajo aktivno sedenje, med katere spadajo tudi sedeče-stoječe delovne postaje, lahko torej uspešno vključimo gibanje tudi med delom v pisarni.

4. Boljša presnova

Dolge ure sedenja lahko včasih privedejo tudi do tako imenovanega presnovnega sindroma, pri katerem gre za kombinacijo zdravstvenih stanj, ki vključujejo abdominalno debelost (kopičenje maščevja v trebušni votlini), povišan krvni tlak, povišano raven glukoze, nizko raven HDL in visoko raven trigliceridov v krvi. Na splošno presnovni sindrom poviša tveganje za nastanek sladkorne bolezni tipa 2. Da bi zmanjšali tveganje za razvoj predstopnje sladkorne bolezni, vključite v vsakdan periodično stanje in gibanje, skupaj z najučinkovitejšimi vajami med odmorom za kosilo, s čimer boste izboljšali presnovo in prispevali k splošnemu zdravju.

5. Boljše zdravje srca in ožilja

Raziskave so pokazale, da so odrasli, ki večino časa preživijo sede, bolj izpostavljeni tveganju za nastanek srčno-žilnih bolezni. Pravzaprav 35 % umrljivosti zaradi koronarne bolezni srca posledica telesne neaktivnosti. Preproste spremembe življenjskega sloga, kot je vključevanje stanja in gibanja v vsakdan, lahko pomagajo izboljšati zdravje srca in ožilja.

6. Večja pozitivna naravnanost

Telesna aktivnost in stanje pomagata izboljšati ne le telesno temveč tudi duševno zdravje. Rezultati raziskave, v katero je bilo vključenih skoraj 9.000 žensk, so pokazali, da je bila pri ženskah, ki so sedele sedem ur na dan in niso bile telesno aktivne, verjetnost, da bodo zbolele za depresijo, trikrat večja kot pri tistih, ki so sedele manj kot štiri ure na dan. Četudi je vadba že del vašega življenjskega sloga, vam nekaj več pozitivne energije ne bo škodilo. Izboljšajte razpoloženje tudi tako, da večkrat na dan vstanete in si vzamete čas za gibanje.

7. Več majhnega gibanja skozi dan

Majhno gibanje so posamezni premiki, ki jih naredimo skozi dan, kot so prestopanje, korakanje in raztezanje. Raziskave so pokazale, da takšno gibanje pozitivno vpliva na splošno zdravje, zmanjšuje stres in krepi bistroumnost. Majhno gibanje boste lažje vključili v vaš delovnik z rutino, v kateri boste menjali sedeči in stoječi položaj. Začnite s tem, da izmenjujte sedenje in stanje na toliko časa, da vam je udobno. Ob redni uporabi sedeče-stoječega izdelka boste lahko določili najprimernejšo rutino, s katero boste ostali gibljivi in polni energije. Da bi to gibanje še povečali, se lahko med obdobji v stoječem položaju tudi malo sprehodite po pisarni ali se raztegnete.

Izberite sedeče-stoječo delovno postajo, ki vam najbolje ustreza: sedeče-stoječe izdelki

Vir: www.fellowes.com

Maja Rihar
Sem Maja Rihar. Strokovnjakinja za dobro počutje v pisarni, podjetnica, organizatorka dogodkov, bloggerka, žena in mati dveh otrok. Bi se radi počutili dobro v vaši pisarni? Pri tem vam lahko pomagam. Vsak dan z uspešnimi podjetniki, podjetnicami in z naprednimi podjetji iščem inovativne rešitve kako v pisarni ustvariti dobro počutje.
Priporočeni nasveti

Napišite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.