Kako vas lahko blazina reši pred bolečinami v hrbtu?

 v nasveti

V tem članku si lahko preberete, kako si lahko začasno prilagodite kuhinjski stol za delo od doma.

V samoizolaciji zaradi koronavirusa smo že dobra štiri tedne. V tem času smo že začeli delati, si uredili svoj delovni kotiček in organizirali čas za delo. Delo od doma v praksi zahteva tudi dobro komunikacijo znotraj družine, saj so otroci z nami doma in zato v času skupnega bivanja potrebujemo dogovorjen urnik uporabe računalnika. Poleg tega otroci doma potrebujejo tudi več naše pozornosti in konkretne obroke. Vse to od nas zahteva veliko potrpežljivosti, zato ne potrebujemo še dodatnih skrbi zaradi bolečin v hrbtu.

KAJ LAHKO NAREDIMO, DA BO MOJ STOL UDOBEN?

Selitev dela je prišla iznenada in nepričakovano, zato mnogi v tem trenutku nimajo idealnih delovnih pogojev. Kar pa še ne pomeni, da si jih z malo kreativnosti ne moremo začasno ustvariti. V tem trenutku se je pojavilo največ vprašanj o stolih in sedenju. Eno od njih je, kaj narediti, da bo moj stol udoben. Zato vam bom danes predstavila, kako sta oblikovana pisarniški in kuhinjski stol (večina za delo od doma uporablja kuhinjski stol), ter kako si ga prilagoditi kot začasno rešitev.

Oblika stola je pomembna in ima svoj namen. Kuhinjski stol ima dvignjen sprednji del sedala, zadnji del sedala pa spuščen, da se lažje udobno zleknemo vznak. To pomeni, da med delom za računalnikom spodnji del telesa sedalo stola sili nazaj, medtem ko zgornji del telesa sili naprej, kar lahko povzroča bolečine v hrbtu.

 

V službi sedimo na pisarniškem stolu, ki si ga lahko prilagodimo, medtem ko doma uporabljamo jedilni stol, ki si ga ne moremo prilagoditi. Slednji je namenjen kratkotrajnemu sedenju, zato ga ni mogoče prilagajati. Spodaj si poglejmo še razlike v obliki med pisarniškim in kuhinjskim stolom. Preverite, kako je oblikovan vaš delovni stol.1

 1. Stol mora biti enostavno nastavljiv.
 2. Sprednji del sedala mora biti zaobljen navzdol.
 3. Omogoča neovirano premikanje.
 4. Sedežna površina naj bo nagnjena naprej za 10 stopinj.
 5. Ima ledveno oporo za hrbet, nastavljivo po naklonu in višini.

BLAZINA JE LAHKO ZAČASNA REŠITEV.

Z blazino lahko začasno rešite problem s sedenjem, ko delate od doma. Eno blazino položite na sedalo tako, da bo sprednji del sedala nagnjen naprej za 10 stopinj. Drugo blazino položite na naslonjač, da deluje kot opora za hrbet. Z blazino rešujemo tudi višino stola. Stopala morajo biti v celoti na tleh. Če ste nekoliko nižje rasti (telesna višina pod 176 cm) uporabljajte pručko za podporo stopal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pri delu bodite pozorni na svojo držo:

 • Glava in vrata naj bosta čim bolj vzravnana.
 • Roke, podlakti in zapestja so ravni in vzporedno s tlemi.
 • Komolci ostanejo blizu telesa in so upognjeni v kotu med 90–120 stopinj.
 • Stegna in boki so podprti ter na splošno vzporedno s tlemi.
 • Kolena so v višini bokov in v položaju z nogami rahlo naprej.
 • Stopala morajo biti v celoti na tleh.

PISARNIŠKI STOL

Pisarniški stoli so ergonomsko zasnovani. Njihova oblika, materiali in nastavitve so tako pomembni za nas, saj nam omogočajo prilagoditev dimenzijam delovnega mesta. Ko razumemo namen oblike stola, se bomo znali prilagoditi tudi tedaj, ko ne bomo imeli na voljo primernega stola.

DANES JE ČAS, DA PREVERIMO, KAJ LAHKO PRI DELU ŠE IZBOLJŠAMO.

Trenutna situacija nas spodbuja, da smo kreativni pri delu, da si vzamemo čas zase in preverimo, kaj lahko pri delu še izboljšamo. Marsikje danes ljudje delajo v popolnoma neprimernem okolju, a roko na srce tudi v lastnem domu, kjer imamo vse možnosti za primerne okoliščine, ne naredimo dovolj. Običajno šele takrat, ko je že prepozno.

Preverite, na kakšnem stolu delate od doma in si ga primerno prilagodite. Za strokovno svetovanje se lahko obrnete tudi na nas. 

Maja Rihar

#ostanitedoma #ostanitepozitivni #ostanitezdravi

 

Maja Rihar
Sem Maja Rihar. Strokovnjakinja za dobro počutje v pisarni, podjetnica, organizatorka dogodkov, bloggerka, žena in mati dveh otrok. Bi se radi počutili dobro v vaši pisarni? Pri tem vam lahko pomagam. Vsak dan z uspešnimi podjetniki, podjetnicami in z naprednimi podjetji iščem inovativne rešitve kako v pisarni ustvariti dobro počutje.
Priporočeni nasveti

Napišite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.